Postnataal Bloedverlies: hoe zit dat?

Leestijd: Ongeveer 5 minuten
postnataal bloedverlies

In 2017 ben ik voor het eerst bevallen van een prachtige zoon via een keizersnede. Ondanks dat de sectio perfect was verlopen, ben ik toch serieus overvallen door het bloedverlies. Ik had mij er natuurlijk wel over ingelezen, maar het was niet echt blijven hangen. Hallo, mamabrein?  In ieder geval, toen ik thuis aankwam, waren de netbroekjes uit het ziekenhuis natuurlijk al lang op. En het ondergoed dat ik aan had, was weinig ondersteunend voor de combinatie kraamverband, gevoelig litteken  en postnataal gezwollen buik. Dus bij gebrek aan een beter alternatief, heb ik dan maar het ondergoed van mijn moeder gedragen. Lachwekkend, maar ikzelf vond destijds niet zo grappig.  Daarom heb ik het bij de twee daaropvolgende bevallingen anders aangepakt:  zes weken voor mijn uitgerekende datum heb ik al een heel arsenaal aan oma-onderbroeken, kraam- en maandverband in huis gehaald. En zelfs met die voorbereiding, bleef ik verrast door hoe het bloedverlies na iedere bevalling enorm verschilde. Ik vond dat nogal verwarrend en als ik het dan “even Googelde”,  verdwaalde ik in de zeeën aan informatie. Om jou dit te besparen, lees jij in dit artikel alles wat je moet weten over postnataal bloedverlies.

Kraamvloed: hoe het werkt

Na je bevalling, zal er dus bloed vloeien.  Om precies te zijn, verlies je de eerste 24 uur na je bevalling meestal zo’n halve liter (500 ml) bloed.  Dit fenomeen wordt in doktersjargon “lochia” of “kraamvloed” genoemd en het hoort er gewoon bij. Tijdens de bevalling, komt de placenta namelijk los van je baarmoeder en daardoor ontstaat er een wond in je baarmoeder. Floep daar gaat mijn moederkoek?! Ook wordt het baarmoederslijmvlies, dat je aan het begin van de zwangerschap had opgebouwd voor de innesteling van de bevruchte eicel afgebroken. Nu is dat niet meer nodig en stoot je lichaam het dus af. De samentrekkingen van de baarmoeder zorgen er vervolgens voor dat deze bloedvaten weer sluiten. Naarmate de baarmoeder steeds kleiner wordt, krimpt de wond in je baarmoeder en verlies je steeds minder bloed.

Hier komt de catch!  De duur van dit bloedverlies, verschilt per persoon en is ook afhankelijk van je bevalling. Dat kan ik zeker bevestigen. Hoe lang het exact heeft geduurd heeft bij mij, dat weet ik niet meer. Maar wat ik je wel kan vertellen is dat ik na mijn 2e bevalling relatief snel was “opgedroogd”. Dat terwijl er na mijn 1e  en  3e bevalling, maar geen einde aan leek te komen.

De vuistregel  is dat kraamvloed maximum 6 weken duurt, afhankelijk van of je wel of geen borstvoeding geeft. Indien je dat wel doet, dan zullen de hormonen die aangemaakt worden bij borstvoeding – het samentrekken van je baarmoeder stimuleren. Handig he?  Dankzij deze hormonen, worden de bloedvaten dichtgedrukt en dat kan je bloedverlies verminderen.

Hoe lang duurt postnataal bloedverlies (lochia)?

Het is dus moeilijk om te exact voorspellen hoe lang jouw postnataal bloedverlies zal duren na de bevalling, maar er is wel een schatting. Lochia, kan namelijk ingedeeld worden in drie fases. Oftewel, driedubbel gedruppel:

  KLEUR DAG OF WEEK DUUR
RUBRA Helderrood 0-7 3-4 dagen
SEROSA Van lichtrood naar bruinachtig of roze 8-14 4-10 dagen
ALBA Geel of witachtig residu Week 3- week 6 10-28 dagen

Rubra Fase
Het begin van je kraamperiode, wordt eigenlijk ingeluid met een kraamvloed die veel lijkt op een hevige menstruatie. Het kan erger worden tijdens fysieke inspanningen zoals borstvoeding, wanneer je opstaat of als je naweeën hebt. Schrik niet, want er kunnen ook bloedklonters (stolsels) meekomen die zo groot zijn als een druif, of zelfs je vuist. Om deze hoeveelheid bloed op te vangen en ter voorkoming van “lekkage”, gebruik je best kraamverband. Dat is speciaal om dit bloedverlies op te vangen. Bovendien zijn tampons een no-go omdat ze infecties kunnen veroorzaken.

Heb je een keizersnede gehad? Dan is het aan te raden om netbroekjes te combineren met kraamverband. Je kunt dit zelfs dragen met ondersteunend ondergoed, om er zeker van te zijn dat je écht niet doorlekt.  Bekijk onze mama verwenpakketten voor meer info hierover.

Serosa Fase  – Vanaf dag 4, duurt ca. 2 weken
Deze fase start ongeveer vanaf dag 4 en kan zo’n twee weken duren. Gelukkig neemt de hoeveelheid bloed geleidelijk af en is het minder geconcentreerd. Het is dan eerder een bruin bloederig vocht en doet een beetje denken aan je maandstonde. Ook hier kun je na een extra inspanningen zoals borstvoeding of de trap oplopen, tussendoor nog wat helderrood bloedverlies verwachten en zelfs met enkele kleine bloedklonters. Tijdens de Serosa fase kun je stilaan overstappen naar wat dikker of zelfs medium maandverband.

Alba Fase  – Vanaf week 2 of 3
Vanaf week 2 of 3, zie je stilaan het residu en dat is het signaal dat je binnenkort van de bloeding af bent. Na een week of zes moet het bloedverlies normaal helemaal voorbij zijn.

Hierbij wel even een kanttekening: aangezien postnataal bloedverlies een organisch proces is, dus geen paniek als je er een paar dagen naast zit.  Abnormaal bloedverlies, kont namelijk slechts bij één op de twintig bevallingen voor. Bij die 5% bevallingen met een complicatie, verliest de vrouw in de eerste uren na de bevalling abnormaal veel bloed (mee dan 1 liter) en wordt er gesproken van primaire hemorragie postpartum (HPP) of “fluxus”.  In uitzonderlijke gevallen met fluxus, kan er ook nog later een bloeding optreden, tot zes weken na de bevalling. Dat heet dan “late hemorragie postpartum”.

Alarmsignalen voor abnormaal bloedverlies (fluxus)

Wees dus niet bang, maar wel alert. In onderstaande gevallen (of als je ongerust bent) contacteer je best een gynaecoloog of vroedvrouw:

  • Je bloedt langer dan 6 weken
  • Je bloedt TE hevig: meer dan twee grote kraamverbanden binnen een half uur
  • Je hebt te lang helderrood bloedverlies, ook na de eerste paar dagen
  • Het bloedverlies weer toeneemt,  na een periode van  minder bloedverlies
  • Bloedingen in de tweede of derde week worden erger, dan tijdens de eerste dagen na de bevalling

Naast overvloedige bloedingen kunnen ook andere klachten optreden:

  • Koorts, een ziekelijk gevoel
  • Buikpijn
  • Slecht ruikende afscheiding
  • Versnelde polsslag
  • Moeilijke of pijnlijke urinelozing

En hoe zit het eigenlijk met menstruatie na de bevalling?

Je kunt het antwoord waarschijnlijk al raden: dat verschilt per vrouw en is afhankelijk van de situatie. Wanneer je borstvoeding geeft, dan kan het soms wat langer duren voordat jij je regels weer krijgt.  Het prolactine hormoon, onderdrukt namelijk jouw eisprong     en verstoort daarmee je cyclus.

Je kunt het antwoord waarschijnlijk al raden: dat verschilt per vrouw en is afhankelijk van de situatie. Wanneer je borstvoeding geeft, dan kan het soms wat langer duren voordat jij je regels weer krijgt.  Het prolactine hormoon, onderdrukt namelijk jouw eisprong     en verstoort daarmee je cyclus.

Geef je uitsluitend flesvoeding? Dan kan jouw    maandstonde na zo vroeg als 6 weken weer op gang komen.  Maar het kan ook een paar maanden of zelfs een jaar duren voordat jij je regels weer krijgt.  Je zult dus geduldig moeten zijn en je laten “verrassen”.

Op het moment dat je regels weer krijgt, dan is er grote kans dat de eerste paar cycli onregelmatig of zwaarder zijn. Dat is ook weer een kwestie van ontregeling. Zodra je “systeem’ eenmaal op gang is gekomen, verlopen je maanstonden meestal net zoals voor de zwangerschap.

Bloeding