Missie

Matrescentie, oftewel: het proces van moeder worden.

Voor velen een nog onbekend concept en dat zegt eigenlijk al veel over hoe onze maatschappij het moederschap ziet.  Want moeder worden, dat is gewoon zwanger raken en bevallen. En daar is alles mee gezegd.  Dat is nogal kort door de bocht natuurlijk, want het proces van moeder worden stopt niet bij de bevalling. Integendeel, eigenlijk begint de transitie daar pas:  

Zodra je bent bevallen, kom je namelijk in een overgangsfase terecht waarin je zowel op fysiek en mentaal vlak allerlei drastische veranderingen ondergaat.  Zo gaan jouw hormonen, van een hoogtepunt naar een dieptepunt – waardoor je tijdelijk last krijgt van sterke stemmingswisselingen. Verder ervaar je die eerste weken hevig bloedverlies wat vergelijkbaar is met een zware menstruatie. Doordat jouw melkproductie op gang komt zul je een soort spanning voelen in je borsten (stuwing). Daarnaast kun je als kersverse mama ook nog andere typische kwaaltjes ervaren na je bevalling (zoals: hechtingen, naweeën, aambeien, diastasis recti). Dit, in combinatie met het uitputtende slaaptekort en de zoektocht naar een nieuw ritme met je baby, is een overweldigende realiteit die voor veel vrouwen het postpartum typeert.  De kraamperiode wordt door veel mama’s ervaren als een intens hoofdstuk. 

Je zou dus denken dat dit een hot topic is onder vrouwen. Toch heerst er nog een geromantiseerd beeld van het moederschap en daar botsen veel moeders keihard tegenaan. Na je bevalling verwacht je misschien een roze wolk en het is dan ook verwarrend wanneer die ver te zoeken is.  Hierdoor kun je (zeker na een eerste kindje) het gevoel krijgen dat er iets mis is met jou,  dat je het fout doet – omdat jouw eigen ervaring niet strookt met het ideaalbeeld.

En dat wil ik met Bevallig veranderen. 

Aanstaande mama’s informeren over de kraamperiode en nieuwe mama’s ondersteunen met de juiste verzorging. 

Dat is de manier waarop ik jou aan een zachtere kraamtijd hoop te helpen.