De visie

Eerlijk over het moederschap

Moeder worden:  dat is zwanger raken en bevallen. Toch?

Dat is onze maatschappelijke visie.  Die klopt wel – maar het is slechts een deel van het verhaal en nogal kort door de bocht.
Want wat er niet bij wordt verteld is dat het proces van moeder worden niet stopt bij de bevalling. Integendeel, in zekere zin begint de transitie daar pas.

Zodra je bent bevallen, kom je namelijk in een overgangsfase terecht (matrescentie) waarin je zowel op fysiek en mentaal vlak allerlei drastische veranderingen ondergaat.  Zo gaan jouw hormonen, van een hoogtepunt naar een dieptepunt – waardoor je tijdelijk last krijgt van sterke stemmingswisselingen. Verder ervaar je die eerste weken hevig bloedverlies wat vergelijkbaar is met een zware menstruatie. Doordat jouw melkproductie op gang komt zul je een soort spanning voelen in je borsten (stuwing). Daarnaast kun je als kersverse mama ook nog andere typische kwaaltjes ervaren na je bevalling (zoals: hechtingen, naweeën, aambeien, diastasis recti). Dit, in combinatie met het uitputtende slaaptekort en de zoektocht naar een nieuw ritme met je baby, is een overweldigende realiteit die voor veel vrouwen het postpartum typeert.  Die zogenaamde roze wolk, is dan ver te zoeken en dat kan verwarrend zijn.  

Postpartum zonder filter

De kraamperiode wordt door veel mama’s dus ervaren als een intens hoofdstuk. En toch wordt daar niet (genoeg) openlijk over gesproken. Integendeel, er heerst nog steeds een geromantiseerd beeld van het moederschap en daar botsen veel moeders keihard tegenaan. Als pas bevallen vrouw (en zeker na een eerste kindje) krijg je het gevoel dat er iets mis is met jou, dat je het fout doet – omdat jouw eigen ervaring niet strookt met dat ideaalbeeld wat ons systematisch wordt voorgehouden.

En dat, wil ik met Bevallig veranderen. 

Aanstaande mama’s informeren over de kraamperiode en nieuwe mama’s ondersteunen met de juiste verzorging. 
Dat is het aanbod van Bevallig en de manier waarop ik jou aan een zachtere kraamtijd hoop te helpen.