De Bevallig visie


Postpartum normaliseren

Moeder worden:  dat is zwanger raken en bevallen. Toch?
Dat is onze maatschappelijke visie.  Die klopt wel – maar het is slechts een deel van het verhaal en nogal kort door de bocht.
Want wat er niet bij wordt verteld is dat het proces van moeder worden niet stopt bij de bevalling. Integendeel, in zekere zin begint de transitie daar pas.

Zodra je bent bevallen, kom je namelijk in een overgangsfase terecht (matrescentie) waarin je zowel op fysiek en mentaal vlak allerlei drastische veranderingen ondergaat.  Zo gaan jouw hormonen, van een hoogtepunt naar een dieptepunt – waardoor je tijdelijk last krijgt van sterke stemmingswisselingen. Verder ervaar je die eerste weken hevig bloedverlies wat vergelijkbaar is met een zware menstruatie. Doordat jouw melkproductie op gang komt zul je een soort spanning voelen in je borsten (stuwing). Daarnaast ervaart de meerderheid van kersverse mama’s nog andere typische  kwaaltjes die je kunt ervaren na je bevalling (zoals: hechtingen, naweeën, aambeien).  In combinatie met het uitputtende slaaptekort dat je ervaart als kersverse mama, de zoektocht naar een nieuw ritme met je baby en voilà – dat is postpartum in een notendop. Het is dan ook volkomen logisch, dat deze periode door veel mama’s als heftig wordt ervaren.  

De intensiviteit van de kraamperiode is zo goed als een feit. En toch wordt daar niet (genoeg) openlijk over gesproken. Integendeel, er heerst nog steeds een geromantiseerd beeld van het moederschap op een roze wolk en daar botsen veel moeders keihard tegenaan. Als pas bevallen vrouw (en zeker na een eerste kindje) krijg je het gevoel dat er iets mis is met jou, dat je het fout doet – omdat jouw eigen ervaring niet strookt met dat ideaalbeeld wat ons systematisch wordt voorgehouden.

En dat, wil ik met Bevallig veranderen. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Zo luidt het gezegde niet, maar dat is wel mijn visie.

Het normaliseren van postpartum is dus de kern van Bevallig.  Enerzijds door aanstaande mama’s te informeren over de kraamperiode en anderzijds door nieuwe mama’s te ondersteunen met de juiste verzorging.  Dat is het aanbod van Bevallig en de manier waarop ik jou aan een zachtere kraamtijd hoop te helpen.