Over Bevallig

Het traject van een moeder

Moeder worden ging bij mij niet van een leien dakje. Na de geboorte van mijn eerste zoontje in 2017, werd ik overrompeld door alle fysieke ongemakken, hormoonschommelingen en gebroken nachten.  Ik vond het vooral schockerend dat niemand mij écht hierop had voorbereid. Pas toen ik mama werd, klapte iedereen uit de biecht. Toen kreeg ik opeens wel alle ervaringen en verhalen te horen. Het was alsof ik eerst lid moest worden van de “mama club” voordat iemand mij zonder filter durfde te vertellen wat ik kon verwachten van de kraamperiode en van het moederschap.

Gelukkig kreeg ik de nodige steun van mijn vroedvrouw en daarna oefentherapeut (en co-auteur) Pien Bongers, waardoor ik mijn  beeld van postnatale herstelling en verwachtingen kon bijschaven. Dat was een opluchting. Na eindeloze gesprekken met andere mama’s werd het mij ook duidelijk dat het zeker niet alleen aan mij lag. Veel vrouwen worstelen tijdens hun kraamperiode en we denken ook vaak dat “andere mama’s het beter doen”.  Zeker in het begin, zit bijna elka mama wel vol met vragen en zelfs onzekerheden. Maar praten we daar openlijk over?  Nee, we blijven lekker op ons eigen eilandje zitten uit angst voor een negatief oordeel over ons moederschap en dat is jammer. 

Na de geboorte van mijn dochter, bleef ik mij verbazen over het contrast tussen de zorg en aandacht die je krijgt tijdens je zwangerschap en het gebrek ervan – daarna. Als zwangere vrouw wordt je op handen gedragen, maar na de bevalling verandert die houding en gaat alle zorg en aandacht bijna direct en volledig over naar de baby. Dat klopt niet, want het is juist in die eerste weken (en zelfs maanden) na de bevalling – dat een vrouw al die steun & verzorging net zo hard nodig heeft.

Postpartum normaliseren: de geboorte van Bevallig 

Drie kinderen en een berg onderzoek later, kwam ik tot de conclusie dat er toch echt onvoldoende aandacht is voor het vierde trimester. Het werd mij glashelder: postpartum kan beter!  Vrouwen verdienen de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden op de kraamtijd en dat kan alleen met de juiste informatie en verzorging. 

Met die gedachte als drijfveer lanceerde ik dit mamabedrijf in november 2021. Bevallig als webwinkel en blog over postpartum en het prille moederschap.
Dit hier is een mom-zone, een plek waar je als mama altijd op nummer 1 staat.