Het verhaal

Het traject van een moeder 

Als mama van drie, is het mij opgevallen dat er een enorm contrast is tussen de zorg en aandacht die je krijgt tijdens je zwangerschap en het gebrek ervan – daarna. Als zwangere vrouw, wordt je vaak op handen gedragen en gevierd om het feit dat jij nieuw leven draagt. Maar na de bevalling, gaat de meeste zorg en aandacht al gauw over naar de baby. En dat is jammer, want het is juist in die eerste weken (en zelfs maanden) na de bevalling – dat een vrouw al die steun & verzorging keihard nodig heeft.  

Toen ik zelf voor het eerst moeder werd in 2017, werd ik na de geboorte van mijn zoontje overrompeld door de fysieke ongemakken, hormoonschommelingen en gebroken nachten.  Het meest shockerende, vond ik dat niemand mij hierop had voorbereid. Pas toen ik effectief mama was, klapte iedereen om mij heen uit de biecht. Opeens kreeg ik allerlei verhalen en echte ervaringen te horen van andere moeders. Het voelde voor mij bijna alsof je eerst moet lid worden van de “mama club” voordat iemand jou zonder filter durft te vertellen wat je kunt verwachten van de kraamperiode en van het moederschap.

Moeder worden ging bij mij in ’t begin dus niet van een leien dakje. Gelukkig heb ik al zoekende mijn draai gevonden in dat nieuwe evenwicht.  Dankzij de steun die ik kreeg van mijn vroedvrouw en daarna oefentherapeut Pien Bongers , kreeg ik een realistischer beeld van postnatale herstelling en kon ik mijn verwachtingen bijschaven. Door te praten met andere mama’s werd het mij ook duidelijk dat ik zeker niet alleen was. Uit die gesprekken bleek dat veel vrouwen worstelen tijdens hun kraamperiode. Sterker nog, bij iedereen leek er zelfs de  perceptie te heersen dat: “andere mama’s het beter doen”.  Bijna elke moeder zit eigenlijk vol met vragen en onzekerheden, maar blijft dikwijls op haar eigen eiland zitten, uit angst voor een negatief oordeel.

Postpartum normaliseren: de geboorte van Bevallig 

Drie kinderen en een berg onderzoek later, kwam ik tot de conclusie dat er onvoldoende aandacht is voor het vierde trimester.
Het werd mij glashelder: postpartum kan beter!  We dienen vrouwen de mogelijkheid geven om zich (beter) te voorbereiden op de kraamtijd en dat kan alleen met de juiste informatie en verzorging.

Eens dat ik mij hiervan bewust werd kon ik het niet meer loslaten.  Daarom ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de kraamtijd en in de belevingen van andere mama’s. Na de geboorte van mijn tweede kindje begon het nog harder te kriebelen: wat nou als er een ready-made pakket bestond met alle verzorging die je écht nodig hebt na je bevalling? En wat nou als we het taboe rondom postpartum doorbreken en daar wél gewoon open over spreken?

De doorbraak kwam pas maanden later, toen ik tijdens de eerste lockdown in 2020 als zwangere mama alleen thuis zat met mijn twee kindjes. Uit nieuwsgierigheid heb ik een enquête rondgestuurd op sociale media, om te peilen wat andere vrouwen van zo’n kraampakket zouden vinden en de rest is geschiedenis. In november 2021 lanceerde ik de webshop en zo kwam Bevallig tot stand.