Een huilbaby. De schrik van iedere mama. Je kiest er niet voor en het is ook quasi onmogelijk om tijdens de zwangerschap te voorspellen welk vlees je in de kuip hebt. Of beter gezegd, kind in je buik. De wetenschap wijt overmatig huilgedrag bij pasgeboren baby’s aan een gevoelig zenuwstelsel en stelt dat sommige kinderen ook meer last hebben van hun onvolgroeid spijsverteringsysteem (koliek). Maar, er kan ook gewoon geen oorzaak zijn of je kunt deze niet vinden. En dat is moeilijk. Want bijna niets is ondragelijker dan de combinatie van die overweldigende fysieke vermoeidheid na je bevalling en een baby die maar niet ophoudt met krijsen.
Bekijk het eerst even vanuit een ander perspectief. Jouw lieve kapoen woont ongeveer 9 maanden in een warme, donkere baarmoeder met min of meer dezelfde soundtrack. Je kindje drijft als het ware in een knusse omgeving waarin zij constant jouw harstslag hoort en een gedempte versie van de geluiden van buitenaf. En dan BOEM. Na de geboorte wordt zij opeens blootgesteld aan allerlei onbekende geluiden, geuren, lichten, stemmen, texturen. Hopla, wat allemaal veel opeens! Je hebt ‘m wel door he? Voor je baby kan deze nieuwe wereld beangstigend zijn want zij is letterlijk buiten haar comfortzone en kan daar bijzonder heftig op reageren.
Want kun je hieraan doen? Of althans, proberen:
#Tip 1: Baby dragen in een draagsysteem
Door je kindje te dragen in een draagdoek of draagzak, simuleer je deels hetzelfde gevoel als in de baarmoeder. In een draagsysteem (om het even welke) ligt je baby in foetushouding tegen je borst aan. Daar ruikt zij jouw herkenbare geur en hoort zij je hartritme. Kortom, zij voelt zich vertrouwd. En guess what? Jij hebt je handen vrij, waardoor je ondertussen andere dingen kunt doen (mocht je dat willen). Het dragen van je baby kun je ook afwisselen met je partner of iemand anders. Zorg er alleen wel voor dat de drager dan een sjaal of iets dergelijks aanheeft waarin jouw natuurlijke geur zit.

Acteur Kevin Hart met dochtertje van 2 maanden.
Foto: Motherly
#Tip 2: Hartritme & witte ruis (white noise)
In de baarmoeder was geluid dus een constante. Je kindje hoorde 24/7 jouw hartritme en een vervormde versie van allerlei geluiden afkomstig van buiten jouw buik. Je kunt proberen om je kindje rustig krijgen door baarmoedergeluiden op te zetten zoals in deze clip.
Witte ruis is dus een constant en systematisch monotoon geluid dat andere omgevingsgeluiden camoufleert. Huishoudapparaten zoals een stofzuiger, afzuigkap, of droger zijn daar ideale voorbeelden van. En dan kun je natuurlijk ook nog zachtjes voor je kindje zingen of neuriën. Want jij denkt misschien dat jouw stem niet zo hemels klinkt, maar voor jouw kindje is er niets geruststellender dan de vocale tonen van mama.

#Tip 3: Warmte
Typerend voor huilbaby’s is dat ze zich niet (makkelijk) laten wegleggen en direct huilend wakker worden wanneer je dat probeert. Als je uren met je baby hebt gewandeld in de draagdoek, kan je weleens een break gebruiken. Vooraleer jij je slapende kindje ergens neerlegt, kun je deze oppervlakte best voorverwarmen met een warme kruik of kersenpitkussentje (pittenzak). Dit maakt de overgang naar een bed of andere oppervlak minder opvallend. Zorg er ook voor dat jij je kindje geleidelijk neerlegt, met een hand zachtjes drukkend op haar buikje en de ander op de rug. Het liefst laat je haar ook eerst zachtjes landen op haar achterste, voordat je haar volledig loslaat en op haar rug legt. Probeer het loslaten ook stapsgewijs te doen, zo neemt de druk zachtjes af – zonder dat zij het doorheeft en direct wakker schiet.
#Tip 4: Osteopathie
Dit is een alternatieve behandelvorm die zeker aan te raden is wanneer jij de indruk hebt dat je kindje ergens last van heeft, maar er is geen evidente oorzaak te vinden. Osteopathie is gericht op de beweging van weefsels in je lichaam, zoals organen, botten en spieren. Een osteopaat zoekt dus naar beperkingen in de bewegingen van je baby en bepaalt of die mogelijks klachten veroorzaken bij jouw baby. Door zeer subtiele druk – en massagetechnieken brengt de osteopaat het lichaam van je baby terug in evenwicht.
Zoek jij een kinderosteopaat? Binnen regio Antwerpen kunnen wij Fien Asta van praktijk Spina en Kathleen Neys aan de Karel de Preterlei 212 aanbevelen.

Vind je dit artikel interessant? Lees meer op onze blog en deel ‘t met je vrienden.