Borst- of flesvoeding? Een totaalvergelijking.

Leestijd: Ongeveer 4 minuten
vrouw die flesvoeding geeft aan een baby in de zetel

To boob or not to boob, that is the question. Feit: wat je ook kiest, het maakt je geen betere of slechtere moeder. Jij bent diegene die je kindje moet voeden en daarom kies je best een methode die geschikt is voor jou en jouw situatie. Het allerbelangrijkste is dat jij zelf achter je keuze staat. A happy mom, is a happy baby.
Omdat veel mama’s met dit dilemma worstelen, hebben we alle aspecten voor jou op een rijtje gezet:

  BORSTVOEDING KUNSTVOEDING
De juiste soort kiezen Moedermelk is het biologische product dat jouw lichaam al tijdens de zwangerschap voor je baby aanmaakt. Het is soorteigen melk en is dus specifiek afgestemd op de behoeften van je kindje. Er is een uitgebreid aanbod, van merken en soorten op de markt. Maar sommige baby’s zijn van nature kieskeurig of hebben een gevoelig maag – en darmsysteem en aanvaarden niet alles. Overleg daarom eerst met je vroedvrouw of arts.
Beschikbaarheid Je hebt altijd je voeding bij, want jij bént je voeding. Je moet er altijd voor zorgen dat je voldoende in huis hebt. Ga je een weekendje weg of op verlof naar het buitenland? Neem dan voldoende voeding mee (en zelfs extra), want in het buiteland ( en zeker buiten de EU) verkopen ze niet dezelfde merken als in jouw lokale winkel.  
Bereiding Moedermelk is altijd op lichaamstemperatuur. Idealiter wordt kunstmatige voeding op 37°C gegeven, maar het mag ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C). In dat geval hoef je geen thermosfles mee te sleuren. Tip:  Indien jij geen warme melk aanbiedt, doe dit dan al vanaf het begin. Als je baby warme melk gewend is, zal je engeltje namelijk tegensputteren als je opeens “koude” melk geeft. Wees dus consequent.   
Samenstelling Moedermelk heeft helende krachten en wordt naargelang de groei en ontwikkeling van je baby, volledig afgestamd op de behoefte en het afweersysteem van je baby.  Via moedermelk geef jij anistoffen door zodat jouw kindje optimaal beschermd is tegen bacteriën of virussen in jullie omgeving. Daarnaast is het gemakkelijk verteerbaar en gunstig voor de darmflora van je baby.  Flesvoeding wordt geproduceerd op basis van koemelkeiwit, sojaeiwit of geitenmelkeiwit. Omdat gewone melk gevaarlijk is voor baby’s wordt de melk ingedampt en worden er wel zo’n 1000 ingrediënten aan toegevoegd die natuurlijke moedermelk simuleren.   Wist je dat je met flesvoeding geen extra Vitamine K moet geven aan je baby? Dat is dus omdat kunstmatige voeding die vitamine al bevat. Met moedermelk, moet je dat wél doen tijdens de eerste 12 weken.  
Kosten Gratis Kost gemiddeld zo’n € 30 per maand. Indien je baby last heeft van allergieën en hypoallergene flesvoeding nodig heeft, dan loopt de prijs wel op.
Hormonen Geef je enkel borstvoeding? Dan helpt moeder natuur je met een unieke hormonencocktail: Oxytocine werkt spierontspannend en maakt dat je makkelijker kunt inslapen. Prolactine zorgt dan weer voor een diepe slaap. Zo kun je zelfs met héél weinig slaap, toch nog voor je kindje zorgen.   Er zijn geen hormonale superkrachten, maar je kunt wel afwisselen met je partner om de fles te geven.  
Nachtvoeding Indien je baby naast je slaapt (in een apart bedje of co-sleeper) dan rol je bij wijze van tegen je baby aan en kun je die half slapend borstvoeding geven. Je moet uit je bed opstaan om de melk op te warmen en in het flesje te doen. Tegen de tijd dat je klaar bent, is je lichaam al wakker en kun je moeite hebben om terug in slaap te vallen.
Materiaal Niets nodig, enkel je borsten. Maar je moet wel voldoende drinken en eten.  Wist je dat jouw melkproductie deels van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid afhang?  Bij zware vermoeidheid of stress kan je dus wel opeens minder melk aanmaken. Je hebt de juiste flesjes & spenen nodig, die je vooraf moet steriliseren of uitkoken. Daarnaast heb je ook poederdoosjes nodig om de flessenvoeding in op te bergen wanneer je op stap gaat.
Kwaaltjes De startfase kan gepaard gaan met tepelkloven en borstinfecties. Nergens last van.
Eten & Drinken Van bepaalde groenten kan je baby krampen krijgen en je moet uiteraard letten op je alcoholconsumptie.   Je hebt je lichaam weer volledig terug voor jezelf.
Medicatie Borstvoeding is niet altijd compatibel met medicatie.  Met de lijst van Hale, kun je precies zien wat je wel en niet mag innemen tijdens het borstvoeden. Je kunt alles innemen.
Kleding Je moet je kleding en beha er op aanpassen om makkelijk bij je borsten te kunnen. Je kunt dragen wat je wilt.
Privacy Sommige mama’s voelen zich ongemakkelijk om in het openbaar borstvoeding te geven. Met flesvoeding hoef je nooit met de borsten “bloot”.
Taakverdeling Je staat er vaker alleen voor.  Melk afkolven kan, maar vergt veel tijd en inspanning waardoor mama’s dit vaak doen als het echt niet anders kan. Iedereen kan baby de fles geven, waardoor jouw partner andere familieleden en zelfs vrienden ook vanaf het begin een nauwe band kunnen opbouwen met je kindje.
Kwantiteit Je weet nooit hoeveel je kindje op heeft en daardoor kun je onzeker zijn over huilsignalen.  Huilt mijn baby omdat hij nog honger heeft of is er iets anders? Je weet precies hoeveel je kindje heeft gegeten.
Gezondheidsvoordelen  Je valt sneller af doordat je 500 kcal meer verbruikt.  
Dankzij Oxytocine trekt je baarmoeder sneller samen, waardoor er minder bloedverlies optreedt na de bevalling.
Je hebt een lager risico op bloedarmoede, borstkanker, eierstokkanker en osteoporose na de menopauze.
Er zijn weliswaar geen directe gezondheidsvoordelen, maar omdat meerdere mensen de baby kunnen voeden, kun je gemakkelijker even weg.  Zo kun je bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, joggen buiten of iets anders voor jezelf doen.   

De keuze tussen borst – of flesvoeding blijft moeilijk voor sommige vrouwen. Gelukkig is er voor alles een tussenoplossing. Je hoeft dus niet voor het één of het ander te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld melk afkolven en borstvoeding combineren met flesvoeding.
Meer weten? Lees onze blog “Moedermelk combineren met flesvoeding: 6 Tips! “